Sometrendit 2024 – tsekkaa onko listalla jotain yllättävää?

Olen koostanut viisi ensi vuoden sometrendiä tähän blogipostaukseen. Tsekkaa löydätkö listalta jotain uutta tai yllättävää, ja pohdi tarvitseeko sometekemiseenne tehdä jotain muokkauksia näiden trendien perusteella.

1. Tekoäly vakiinnuttaa asemaansa myös somessa 

Tekoäly on jo vahvasti läsnä sosiaalisen median maailmassa, mukautuen jatkuvasti käyttäjien tarpeisiin ja optimoiden sisältöä. Vuonna 2024 voimme odottaa tekoälyn saavan entistä tärkeämmän roolin, erityisesti sisällöntuotannossa sekä yritysten somekanavissa, mutta myös vaikuttajien keskuudessa.

Pitääkö sitä tekoälyä sitten pelätä? Mielestäni ei, vaan päin vastoin, tekoäly luo mahdollisuuksia. Älykkäät algoritmit voivat analysoida käyttäjien mieltymyksiä ja tuottaa yhä personoidumpaa sisältöä, mikä parantaa vuorovaikutusta seuraajien kanssa. Samalla somekäyttäjien sisältötulva on yhä kuratoidumpaa ja laadukkaampaa joka tietysti hyödyttää kaikkia. Lisäksi odotettavissa on, että tekoäly ottaa isomman roolin asiakaspalvelussa ja chat-pohjaisessa vuorovaikutuksessa, mikä tehostaa yritysten ja asiakkaiden välistä kommunikaatiota. Moni yritys ja kuluttajakin on jo hypännyt esim. Chat GPT:n maailmaan, mutta kun käyttö lisääntyy, myös ymmärrys yhä monipuolisempaan tekoälyn käyttöön kasvaa.

Samalla tekoälymaailmassa tutkitaan ja testataan jatkuvasti kuva- ja videotuotantoja. Yhtenä huomiona mainitsen vielä tekoälyn luovan sisällön käytön. Miten huomioida tekijänoikeudelliset asiat yrityksen somekanavissa? Onhan yrityksessä samat yhtenäiset säännöt tekoälyn käyttöön liittyen?

2. Vanha kunnon vastuullisuus, eli ”sustis”

Yleensä välttelen markkinointislangin tai -jargonin käyttöä, mutta nykymaailmassa on vaikea olla törmäämättä termiin ”sustis”. Vaikka vastuullisuus ei ole vielä täysin rantautunut suomalaisten yritysten somekanaviin, se on kuitenkin yrityksissä keskiössä ja kasvava trendi, joka voi tuoda mukanaan positiivisia muutoksia myös someen. Yritysten kannattaa ottaa kestävyys ja vastuullisuus huomioon someviestinnässään.

Sosiaalinen media tarjoaa ainutlaatuisen foorumin yrityksille näyttää sitoutumisensa mm. ympäristöystävällisyyteen ja sosiaalisiin kysymyksiin. Asiakkaat, ja varsinkin nuorempi kohderyhmä Gen Z arvostavat yhä enemmän yrityksiä, jotka ottavat kantaa ja toimivat vastuullisesti. Näin ollen kestävyys voi olla voimakas vetovoimatekijä, ja sosiaalinen media on täydellinen väline tämän viestin välittämiseen.

3. Somekanavat toimivat jo hakukoneina – kuinka moni todellisuudessa hyödyntää tätä?

Somekanavat eivät ole enää vain viihteen lähteitä, vaan ne toimivat aktiivisesti hakukoneina. Erityisesti Gen Z ja muut kohderyhmät käyttävät sosiaalista mediaa tiedonhakuun, kuten ravintoloiden löytämiseen ja palveluiden vertailuun. TikTokissa arvostelut ja ostosten esittely-videot ovat suosittuja, ja yritysten on tärkeää ymmärtää somen rooli hakukoneena. Sisällön tulisi olla SEO-ystävällistä, helpottaen hakukonelöydettävyyttä. Linkitys perinteiselle verkkosivustolle, SEO-optimoitu postauscopy ja tekstit sisällöissä, ja säännöllinen päivitys ovat avainasemassa, kun yritykset pyrkivät olemaan helposti löydettävissä sosiaalisessa mediassa.

Yrityksen somestrategiaa ja kanavalintoja tehdessä kannattaakin huomioida myös sosiaalisen median rooli hakukoneena. Mikäli yritys päättää esimerkiksi jättää Tiktokin, yritys ei pelkästään missaa näkyvyyttä nuoressa kohderyhmässä, vaan myös iso osa hakukonenäkyvyydestä alihyödynnetään tällöin myös.

4. Somekanavien selkeät roolirajat häilyvät yhä enemmän

Somekanavat ovat entistä enemmän sulautuneet toisiinsa, ja tämä trendi jatkuu vuonna 2024. Voimme odottaa näkevämme sosiaalisissa medioissa lisää innovatiivisia ratkaisuja, jotka yhdistävät erilaisia mediamuotoja. Esimerkiksi on odotettavissa että jo nyt supersuosittujen podcastien rooli somessa kasvaa yhä enemmän, sillä sisällöntuottajat integroivat kanaviinsa podcasteja (lyhytteaserit Tiktokkiin ja ”videopodcastit” Youtubeen perinteisen podcast-jakson ollessa esim. Spotifyssä.) Täten podcastit voivat saada visuaalisia elementtejä ja samalla somekanavat voivat mahdollistaa syvemmän vuorovaikutuksen kuulijoiden kanssa esimerkiksi live-lähetyksien ja keskustelumahdollisuuksien avulla. Samalla myös kyseessä on kuluttajaystävällisyys, sillä sisällön kuluttajalle annetaan valinta kuluttaa sisältöä hänelle sopivalla tavalla.

Uusimpana vielä vuoden 2023 puolelle mahtuvaksi muutokseksi mainittakoon Instagramin Threadsin – yhtäkkiä Instagram tarjoaakin ”Twittermäisen” kanavan, johon moni yritys pohtiikin nyt lähtevänsä mukaan koska haluavat esimerkiksi paikata Twitterin / X:n jättämän aukon.

Mitä tämä tarkoittaa yrityksen somestrategialle? Kanavia tulee jatkuvasti lisää ja saattaa olla painetta pysyä joka trendin aallonharjalla ja liittyä joka kanavaan. Keskittyisin yhä enemmän strategisempiin valintoihin ja tekisin siellä laadukasta sisältöä. Missä kanavassa on ydinkohderyhmäni? Mitkä kanavat voisin suosiolla unohtaa? Vahva ja selkeä somestrategia ottaa kantaa näihin, lue lisää täällä.

5. LinkedInin teemat laajenevat työpaikalta henkilöbrändin rakentamiseen

LinkedIn ei ole ollut enää pitkään aikaan pelkästään työpaikkailmoitusten alusta, vaan se on jo pitkälti inhimillistynyt ja monipuolistunut. Suomessakin nähtyjen esimerkkien myötä LinkedInissä näemme yhä enemmän sisältöä, joka liittyy politiikkaan, hyväntekeväisyyteen ja järjestötoimintaan. Lisäksi yksityishenkilöt haluavat jakaa omasta arjestaan arkisia juttuja, jotka eivät aina välttämättä liity edes aasinsillalla ammattiin tai työhön. Ihminen on aina kokonaisuus, ja tietysti työn ulkopuolisella elämällä on iso rooli kokonaisuudessa. 

Henkilöbrändin rakentamisessa korostuvat yhä enemmän arvot, ja somekanavat tarjoavat alustan näiden arvojen tuomiseen näkyville. LinkedInistä on tulossa paikka, jossa ammatillisen osaamisen lisäksi korostuvat myös yksilön eettiset ja sosiaaliset näkökulmat.

Miten nämä ja muut ilmiöt somessa 2024 vaikuttavat yrityksesi somemarkkinointiin?

Näiden trendien ymmärtäminen ja hyödyntäminen voi auttaa yrityksiä ja yksityishenkilöitä menestymään sosiaalisessa mediassa vuonna 2024. Trendejä voi myös räätälöidä omaan somepresenssiin sopivaksi. Kuten jo aiemmin todettu, jokaiseen trendiin tai kanavaan ei kannata päätä pahkaa hypätä ilman sen strategisen roolin määrittelyä. Someremontti auttaa esimerkiksi alanne trendikatsauksen tekemisessä, lisää voit lukea täältä.

Someremontin somessa ja blogissa jaetaan aina ajankohtasimpia vinkkejä ja hyvää sometietoa. Nappaa siis Someremontti seurantaan!

Instagram: @someremontti
LinkedIn:
@someremontti
Tiktok:
@someremontti

Someremontilla remontoimme yritysten somet, luomme somestrategiat ja koulutamme suurella intohimolla livenä tai linjoilla. Joko remontoimme teidänkin somen kuntoon? Ota yhteyttä! 

Edellinen
Edellinen

Kuukauden somenostot: tammikuu

Seuraava
Seuraava

Someremontin tarina